poniedziałek, 20 października 2008

Schab zapiekany

Nie zachwycił mnie. Jest w smaku ok, ale bez rewelacji. Natomiast Małżonka - zachwycił bardzo. Są gusta i guściki.


Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 4 cieknie plastry chudej szynki (ja zastosowałam parmeńską),
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki bazylii,
- 1 kieliszek białego wina,
- 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%,
- 4 plastry żółtego sera,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, sól i tymianek.

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na części oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną i układamy w nim zrumienione mięso. Na pozostałej oliwie podsmażamy lekko szynkę, którą następnie nakładamy na kotlety. 1 plaster na 1 kotlet. Na tłuszczu który został na patelni szklimy cebulę (czyli podsmażamy aby zmiękła, ale się nie zrumieniła). Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy i wino. Gdy wszystko na patelni się zagotuje dodajemy do mięsa. Całość posypujemy bazylią i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po duszeniu zalewamy całość śmietanką, a na każdy z kotletów nakładamy plaster sera żółtego. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 5-7 min.

Po zapieczeniu posypujemy tymiankiem i serwujemy zniecierpliwionej rodzinie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz